Predmetno cjepivo Infanrix Hexa, koje je kombinacija cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca, poliomijelitisa, hepatitisa B i haemofilusa influenze B, proizvodi GlaxoSmithKline (GSK), a u Europi se koristi od listopada 2000. godine.

Prikrivanje dojenačkih smrti otkrili su Puliyel i Sathyamala analizirajući podatke u periodičnim izvješćima za ažuriranje sigurnosne procjene (PSUR) koja proizvođač GSK mora redovito dostavljati Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Ta povjerljiva sigurnosna izvješća o ovom cjepivu Puliyel je primio od talijanske istraživačice koja ih je zatražila od EMA-e prema zakonu o pravu na pristup informacijama.

Prema analizi ovih liječnika otkriveno je da su u najnovijem izvješću o sigurnosti cjepiva “Infanrix Hexa”, kojeg je GSK predao 2015. godine, izbrisani smrtni slučajevi koji su bili zabilježeni u 16. izvješću iz 2012. godine. Nejasno je kako je došlo do brisanja tih smrtnih slučajeva iz izvješća.

Autori Puliyel i Sathyamala navode da je deset godina nakon objavljivanja članka Centra za kontrolu bolesti (CDC), u kojem je ispitivan odnos između MMR cjepiva (ospice-zaušnjaci-rubela) i autizma, jedan od autora William Thompson priznao da su on i njegovi suradnici ispustili iz analize statistički značajne informacije – da afroamerička muška djeca kojima je cjepivo MMR dano prije dobi od 36 mjeseci imaju povećan rizik od autizma. Nakon što su Thompson i njegovi kolege pronašli dokaze o tom povećanom riziku, eliminirali su podatke o djeci bez rodnog lista (i na taj način su diskvalificirali nerazmjeran broj afroameričke djece) i predstavili svoje rezultate dokazujući da nije došlo do povećanog rizika od autizma. Nije jasno da li su autori PSUR 19 proveli sličnu retroaktivnu eliminaciju dokumentiranih podataka o umrloj dojenčadi iz PSUR 16.

“Da ti smrtni slučajevi nisu izbrisani, broj smrtnih slučajeva nakon cijepljenja bio bi znatno veći nego što se očekuje. Proizvođač bi morao priznati agenciji EMA da je cjepivo bilo uzrok tih brojnih smrti”

Puliyel i Sathyamala tvrde da proizvođač “mora objasniti očito pogrešne brojke koje je predstavio regulatornim tijelima”.

Do sada je proizvođač tvrdio da su smrti prijavljene nakon cijepljenja tim cjepivom “slučajne”, te da bi se dogodile čak i da bebe nisu primile cjepivo.

Međutim, u svom komentaru u časopisu, Puliyel i Sathyamala naglašavaju da je njihova analiza pokazala da se 83% prijavljenih smrtnih slučajeva dogodilo ubrzo nakon cijepljenja, u prvih 10 dana, a samo 17% se dogodilo u sljedećih deset dana.

“Da su smrti slučajne, onda se ne bi sve pojavile odmah nakon cijepljenja, nego bi bile ravnomjerno raspoređene tijekom razdoblja od 20 dana”

Puliyel i Sathyamala smatraju da nije prihvatljiv argument da su smrti nakon cijepljenja kompenzirane spašenim životima zahvaljujući cijepljenju, kao što bi bilo nezakonito ubiti osobu da bi se njezinim organima spasilo živote pet osoba.

“Skrivanje smrti nakon cijepljenja može spriječiti ili odgoditi procjenu sigurnosti cjepiva, a to može dovesti do nepotrebnih smrtnih slučajeva koje je s etičkog gledišta teško opravdati.”

Argentina, Australija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kolumbija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, SAD, Urugvaj, Velika Britanija, Švedska, SAD, filmske produkcijske tvrtke, europske i međunarodne udruge ujedinjene u jednom cilju

Autori naglašavaju da je Hexavac, slično cjepivo koje proizvodi Sanofi Pasteur, također uvedeno 2000. godine, povučeno s europskog tržišta 2005. godine. Utvrđeno je da je povećavalo broj dojenačkih smrti u roku dva dana nakon cijepljenja.

U indijskom slučaju autori ističu da Indijski centar za kontrolu lijekova (DCGI) treba razmotriti trenutnu politiku automatskog odobravanja svih lijekova odobrenih u SAD-u i Europi. “Povjerenje u postupak odobravanja cjepiva u agenciji EMA možda nije ispravno i treba ga preispitati.”

“Pentavac” kojeg proizvodi i distribuira Serum Institute of India, sličan je sada suspendiranom cjepivu Hexavac i cjepivu Infanrix Hexa o kojem pišemo, osim što je cjelostanično cjepivo protiv hripavca zamijenjeno acelularnim i dodana mu je šesta komponenta, polio.”

U svjetlu svog otkrića, Puliyel i Sathyamala ukazuju na to da je “važno da je DCGI svjestan izvještaja PSUR upućenih agenciji EMA i zabrinutosti koja se izražava ovim komentarom”.

Izvor: GSK – Dojenačke smrti

Giorgio Tremante, talijanski aktivist, otac četvero djece, od kojih su dva sina umrla od posljedica Sabinovog cjepiva protiv poliomijelitisa, a jedan sin doživotno je ostao vezan uz kolica i respirator, umro je 3. studenog 2017. u 76. godini života.

Giorgio Tremante posvetio je svoj život pokretu za istinu o cjepivima i njihovoj štetnosti, za potpuno informiranje roditelja i njihovo pravo na izbor. Prvorođeni sin Marco umro je u dobi od 6 godina 1971. godine, a nakon njega umro je s 4 godine i jedan od dvojice kasnije rođenih blizanaca, Andrea. Drugi blizanac, Alberto, još je uvijek živ, ali je teški invalid. O njemu su brinuli roditelji, Giorgio i supruga dok je bila živa, a potom mu je u njezi pomagao sin Luca koji je, srećom, odrastao zdrav.
More »

Snimka iz Varaždina s prosvjeda za slobodu izbora pri cijepljenju:

U nedjelju, 29. listopada 2017. godine roditelji iz Varaždina i Zadra prosvjednom šetnjom kroz svoje gradove izrazili su nezadovoljstvo trenutnom vakcinalnom politikom u Hrvatskoj, posebno kontinuiranom demonizacijom u medijima, prekršajnim kaznama, diskriminacijom i optužbama za zanemarivanje djece i kršenja njihova “prava na zdravlje”.

Tristotinjak roditelja u Varaždinu, a pedesetak u Zadru, prosvjednom su šetnjom ukazali na kontinuirano kršenje ljudskih i dječjih prava u Hrvatskoj zbog načina provođenja imunizacije: od načina odobravanja cjepiva za hrvatsko tržište, nedovoljnog informiranja korisnika, nepriznavanja prava na informirani pristanak, do neučinkovitog sustava farmakovigilancije, odnosno sustava praćenja nuspojava cjepiva te nepostojanja stvarne odgovornosti nadležnih u slučaju pojave istih.

Tijekom prosvjeda u više je navrata naglašeno da se ovdje ne radi samo o medicinskom, već prvenstveno o problemu nepoštovanja ljudskih prava, jer nijedan medicinski zahvat, bez obzira koliko znanost bila uvjerena u njegovu korist i dobrobit, ne može se i ne smije provoditi putem zakonske ili nekog drugog oblika prisile i represije.

Roditelji su pozivali na uvođenje preporuke, umjesto sadašnje obveze koja u slučaju neizvršavanja cijepljenja po kalendaru nosi novčanu kaznu, prijetnje, odbijanje davanja usluge primarne zdravstvene zaštite, odbijanje upisa u vrtić. Situacija koja je jednako mučna kako roditeljima, tako i liječnicima.

Nedavno je u Saboru glatko odbijen prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koji je predviđao uvođenje informiranog pristanka, testiranje na preosjetljivost na komponente cjepiva te ukidanje prekršajnih odredbi. Na prosvjedu se moglo čuti da su “po saborskim hodnicima i odborima zastupnici bili na strani roditelja i ljudskih prava, no kad je trebalo glasati nisu se pojavili u saborskim klupama ili su glasali protiv izmjena, jer moraju glasati ne onako kako im nalaže savjest, već onako kako im nalažu oni koji financiraju njihove kampanje”.

“Gdje postoji rizik, mora postojati IZBOR!”, slogan je varaždinskog i zadarskog prosvjeda.

Danas su u Varaždinu i Zadru održane prosvjedne šetnje kojima je javnosti u Hrvatskoj još jednom prenijeta poruka da je SLOBODA IZBORA temeljno ljudsko pravo, koje je nužno poštovati i kada je u pitanju odlučivanje roditelja o cijepljenju ili necijepljenju djece.

U Varaždinu se okupilo oko 300 roditelja i mališana s istaknutim transparentima, narančastim maramama i zviždaljkama, bedževima građanske inicijative “Za slobodu izbora!”, … Prosvjedna šetnja i poruke govornika su bili dostojanstveni i veličanstveni.

Skup su među ostalima podržali te se obratili prosvjednicima i hrvatskoj javnosti saborski zastupnik Živoga zida Branimir Bunjac i supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska Ivan Pokupec.

Evo kako je o prosvjednoj šetnji u Varaždinu izvijestio, u riječima i fotografijama, portal Varaždinske vijesti:

S ciljem da se podigne svijesti o obavezi cijepljenja kao represiji i pritisku na roditelje, a bez odgovornosti nadležnih službi i institucija u slučaju pojave nuspojava na cijepljenje krenula je danas prosvjedna šetnja za slobodu izbora pri cijepljenju od Kapucinskog trga prema Korzu.

Iz inicijative za slobodu izbora pri cijepljenju koji je organizator ove prosvjedne šetnje ističu da tako žele zaštititi svoju djecu, žele ukazati na manjkavost sustava u kojem se nameće zakonska obaveza cijepljenja, a bez prethodne provjere sigurnosti primjene cjepiva na djeci, koju ordinira i svaki proizvođač u uputama koje su priložene cjepivima, da se utvrde alergije na pojedine sastojke cjepiva kao kontraindikacija za cijepljenje.

– Želimo ukazati na problem modernih cjepiva, tzv. “koktela” kod kojih se u nejaki dječji imunološki sustav ubrizgava čak pet, i u novije vrijeme šest uzročnika, uz sve prateće konzervanse, adjuvanse i ostale tvari koje su klasificirane kao poslovna tajna. Želimo ukazati i na problem neprijavljivanja pojedinih nuspojava nakon cjepiva od strane pedijatara, iako uz svaku uputu o lijeku u cjepivima stoji da se svaka i najmanja sumnja mora prijaviti – dodaju organizatori.

Izvor: Izašli brojni građani te transparentima i zviždaljkama ukazali na slobodu izbora pri cijepljenju

U povodu osnivanja udruge HURA te iščekivanja nastavka saborske rasprave o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izradili smo jedan prikladan video, čija je namjena predstavljanje “sigurnosti” i “učinkovitosti” sustava cijepljenja u Republici Hrvatskoj te propusta institucija nadležnih za nabavu cjepiva, provedbu programa cijepljenja i vođenje nacionalnog sustava za praćenje nuspojava cijepljenja.

Try to ignore or block this!

Građanski otpor!

“Kao samosvjesni građani koji mogu sami odlučivati o vlastitoj sudbini, možemo se odlučiti za cijepljenje ili protiv njega”, rekla je Merkel, dodavši da se u “Njemačkoj velika važnost pridaje pravu svakog građanina na vlastito donošenje odluka”.

“Prepreke postavljene pred državu na putu prema uvođenju obveza u Njemačkoj su s pravom vrlo visoke”, rekla je Merkel aludirajući na povijesno razdoblje nacionalsocijalizma u kojemu su prava građana bila drastično ograničena.

U Njemačkoj su roditelji obvezni prije nego što upišu dijete u vrtić obaviti savjetovanje s mjerodavnim osobama kada je posrijedi cijepljenje, no obveza cijepljenja ne postoji.

Izvor: Merkel pozvala građane da se cijepe, no protiv je uvođenja obaveze cijepljenja

Izvorni video od 22. listopada 2017.: Angela Merkel ruft zu Impfungen auf

 

Cijepljenje je bila tema emisije “Pitanje vremena” prikazane na TV Istra iz Pazina 11. listopada 2017. godine.

U emisiji koju je uredila i vodila Stephanie Stelko mogu se čuti mišljenja Vlade Šegona, djeda djeteta koje je oboljelo kao posljedica cijepljenja i člana Građanske inicijative “Cijepljenje – pravo izbora”, Vlaste Skopjak, dr. med., epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Marije Dagostin, zdravstvene voditeljice dječjeg vrtića “Olga Ban” iz Pazina te građana Pule.

Predočeni su i stavovi prof. dr. sc.  Stuarta Blumea sa Sveučilišta u Amsterdamu, koji se od 1997. godine bavi istraživanjima socijalnih aspekata cijepljenja, a koje je 2017. godine predočio i u knjizi “Immunization – How Vaccines Became Controversial”, o tome zašto sve više roditelja gubi povjerenje u sustav cijepljenja.

.

Skriva li se među našim liječnicima još onih koji preispituju cijepljenje i cjepiva, ali se ne usude javno istupiti? Pozivamo ih da izađu u javnost, progovore o svojim spoznajama i iskustvima, pobune se protiv nametnutih dogmi i neistina!

Hvala Nadi Jurinčić na napisu kojeg je 7. travnja 2017. godine objavila kao osvrt na Deklaraciju o važnosti cijepljenja, proglašenu toga dana od strane dijela liječnika okupljenih u Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a koja je u dijelu medija i javnosti shvaćena na način: “Pravo djeteta na zdravlje je iznad prava roditelja na izbor!“:

Blago nama s ovom generacijom doktora. Depopulirat će nas u tren.

Drage kolege, ne postoji PRAVO NA ZDRAVLJE. Šta vam to znači uopće?

I tko je to i kada DOKAZAO da vakcina donosi ZDRAVLJE? Prosvitlite me, molim vas. Bila sam afrička pedijatrica 12 godina, ne govorim iz knjiga i diktata nego iz spoznaja i stavova kolega s kojima sam radila. I dječja bolest donosi zdravlje jer ostavlja TRAJAN IMUNITET i predstavlja vježbu organizma u razvoju, školu za njegov imunološki sustav. Analogijom, dijete ima pravo na DJEČJU BOLEST jer mu ona u konačnici donosi sposoban, obučen imunološki sustav, čime se povećava šansa za zdraviji život.

O vakcinaciji i vakcinama se ne može pričati na istom nivou. Jedno je metodologija a drugo su alati metodologije. Uporno poistovjećujete ta dva pojma kako biste puštali maglu i zbunjivali ljude. Ukratko, vakcinacija je dobra, ali vakcine – nisu dobre!

Izmislili ste nepostojeće PRAVO NA ZDRAVLJE DJETETA kako biste oduzeli POSTOJEĆE PRAVO RODITELJA DA DOBIJE KOMPLETNU INFORMACIJU I DONESE ODLUKU.
More »

Ruska pravobraniteljica za djecu (Anna Kuznetsova) suprotstavila se ideji da se sankcioniraju roditelji zbog odbijanja cijepljenja svoje djece, tvrdeći da se zdravstvena zaštita ne može provesti kažnjavanjem i da bi novčane sankcije mogle naštetiti djeci umjesto da ih zaštite.

“Razumijem želju Ministarstva zdravstva da pojača prevenciju bolesti, ali ne mogu se složiti s prijedlogom da se kazne roditelji necijepljene djece tako da im se odbije dati plaćeno bolovanje. Na kraju, takva bi mjera opet naštetila djeci – oni će biti lišeni odgovarajuće njege u situaciji u kojoj roditelji odlučuju raditi umjesto da ostanu s njima”, napisala je Anna Kuznetsova na svojoj Facebook stranici.

Anna Kuznetsova s obitelji

Post Kuznetsove je bio reakcija na stav ministrice zdravstva Veronike Skvortsove, izražen u nedjeljnom intervjuu s NTV-om.

“Ako se vaše dijete razboljelo, a krivi ste što ste ga odbili cijepiti, ima smisla da vam se bolovanje ne nadoknadi u istom iznosu kao i obično”, kazala je ministrica (Skvortsova), dodavši kako država nema priliku primijeniti “izravni utjecaj” na roditelje koji odbijaju cijepiti djecu bez legitimnog medicinskog razloga.

“Nadam se da ova inicijativa nikada neće biti implementirana”, napisala je Kuznetsova (pravobraniteljica za djecu). Također je napisala kako nije jasno kako bi se ustanovljavalo da je određena bolest uzrokovana ranijim odbijanjem cijepljenja, a pokušaji kažnjavanja roditelja čija su se necijepljena djeca razboljela moglo bi potaknuti zahtjeve za naknadu od onih (roditelja) čija su djeca oboljela unatoč cijepljenju.

“Kazna se ne može koristiti kao poticaj da se dobro brinemo za svoje zdravlje. Međutim, ono što može uzrokovati jest sve veći broj onih koji odbijaju nazvati liječnika i nastavljaju liječiti svoju djecu potpuno samostalno”, napisala je.

Izvor: Children’s rights ombudsman opposes plan to punish parents for refusal to vaccinate kids (18. rujna 2017.)

Obratite pozornost na članak 10., stavak 1. i stavak 5. Pravilnika o načinu oglašavanja o lijekovima (NN 43/2015).

Članak 10.

Prilikom oglašavanja o lijeku prema stanovništvu nije dopušteno:

1. navoditi na pomisao da lijek nema nuspojava, da nije toksičan ili da nema rizika od stvaranja ovisnosti ili umanjivati značaj i učestalost nuspojava,

5. navoditi na pomisao da neuzimanje lijeka može negativno utjecati na zdravlje osim kada se radi o slučaju iz članka 7. stavka 3. ovoga Pravilnika,

Što se navoda iz stavka 1. tiče, je li na plakatu uistinu istaknuto što se tom odredbom Pravilnika zahtjeva?

Što se pak navoda iz stavka 5. tiče, spomenute iznimke opisane su u članku 7., stavku 3.:

Zabrana iz stavka 2. ovoga članka ne odnosi se na:

– provođenje kampanje za provedbu cijepljenja koja je odobrena od ministra zdravlja;

– javnozdravstvene aktivnosti nadležnih institucija vezanih uz promidžbu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse prema programu koji donosi ministar zdravlja sukladno posebnom zakonu kojim se propisuje zaštita pučanstva od zaraznih bolesti.

Drugim riječima, navedeno u članku 10., stavku 5. Pravilnika se ne odnosi na cjepiva koja je odobrilo Ministarstvo zdravstva RH. Jer cjepiva su – zar je to više ikome potrebno ponavljati i isticati – provjereno sigurna i učinkovita.

Pogledajte potom gornji “plakat” objavljen na sajtu Gripa.hr. Kliknite na “plakat” kako biste ga vidjeli u većoj razlučivosti. Na spomenutom sajtu istaknut je još jedan “plakat” istovjetnog dizajna, za kojega možemo pretpostaviti da s prethodnim čini cjelinu, a na kojem su kao njegovi tvorci istaknuti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko farmaceutsko društvo i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Zanimljivo je da prema gore spomenutom Pravilniku naziv izdavača (pokrovitelja, sponzora) nije naveden među podacima čija se objava zahtjeva člankom 8., stavkom 1.: Oglas o lijeku čije je oglašavanje prema stanovništvu dopušteno, mora sadržavati najmanje sljedeće podatke: … No, kako oba objavljena “plakata” čine cjelinu, očito je da navedeni trojac (HZJZ, HFD i KHOM) stoji i iza zanemarivanja ili tek djelomičnog poštivanja pojedinih odredbi spomenutog Pravilnika na ovome “plakatu” / “plakatima”?

Plakat, naime, ne sadrži navod koji je prema gore spomenutom Pravilniku obavezan sadržavati obzirom na stavke iz čak dva članka: članak 8., stavak 3.: upućivanje bolesnika na pažljivo čitanje upute o lijeku; članak 9., stavak 1.: Pri oglašavanju o lijeku koji se izdaje bez recepta, obvezno je u oglasu ili u obavijesti navesti poruku: “Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika”.

Cjepiva, dakako, sadrže uputu o lijeku. Ali po “nepoznatom nekom oglašivaču – plakateru” možda cjepiva nisu lijek, pa se pri njihovom oglašavanju spomenute stavke o upućivanju – i to na pažljivo iščitavanje – uputa mogu zanemariti?