Obaveza cijepljenja jedino u slučaju značajne opasnosti za javno zdravlje!

Švicarci su 22. rujna 2013. godine usvojili novi Zakon o zaraznim bolestima prema kojem kantoni mogu jedno cijepljenje proglasiti obveznim, ali uz značajna ograničenja: kantoni mogu koristiti to pravo samo u slučaju da postoji značajna opasnost za javno zdravlje i u slučaju da nije moguće uvesti druge mjere zaštite stanovništva*.

Povrh toga, obveza se može odnositi samo na točno određene skupine ljudi i mora se povući onog časa kad opasnost prestane. Ostaje i načelo prema kojem nitko ne može biti cijepljen protiv svoje volje, a necijepljena djeca smiju pohađati vrtiće i škole (iz njih mogu biti udaljena samo privremeno – u slučaju širenja zaraze).

Više o novom zakonu u Švicarskoj doznajte iz napisa Neobavezno cijepljenje: Zašto nam Švicarska može i treba biti uzor?!.

prezentacija_za_Kameleon2   (izvor: udruga-kameleon.hr)

* Sličan prijedlog, da se u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti RH unesu odredbe prema kojima je cijepljenje u Hrvatskoj neobavezno (preporučeno) osim u slučaju neposredne opasnosti po zdravlje stanovništva, uputili su Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata (HUZPPP) i Građanska inicijativa (GI) Cijepljenje – pravo izbora tijekom “provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti” koje je trajalo od 14. veljače do 3. ožujka 2014. godine. Svoj prijedlog izmjena Zakona pismeno su dostavili i obrazložili na “javnoj raspravi” održanoj 27. veljače 2014. u prostoru Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja u Zagrebu.

Ministarstvo zdravlja odbilo je uvrstiti prijedlog HUZPPP-a i GI Cijepljenje – pravo izbora u Nacrt prijedloga novog Zakona, pozivajući se na odluku Ustavnog suda RH od 31. siječnja 2014. “kojom se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Zakona o zaštiti pučanstava od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09), između ostalog i odredaba o obveznoj imunizaciji”.  (Navedeni postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom pokrenut je još 2008. godine, dakle ne od strane HUZPPP-a i GI Cijepljenje – pravo izbora.)

8208242616_f1c89a1eeb_z

U zemljama Europske unije gdje su cjepiva preporučena nema sankcija za odluku o necijepljenju

Zdravstvene vlasti Švedske, Njemačke, Austrije, Finske, Španjolske te Švicarske, u odgovorima na upit bugarske novinske agencija BGNES o sustavu mjera za poticanje visoke procijepljenosti u europskim zemljama s preporučenim cijepljenjem, ističu da svoje građane jedino i isključivo usmeno i pismeno informiraju o koristima i štetama cijepljenja kao medicinskog postupka te da posebnu pozornost posvećuju neželjenim učincima koji se mogu dogoditi nakon cijepljenja, bez poduzimanja ikakvih sankcija i represije.

* Više: U zemljama Europske unije gdje su cjepiva preporučena nema sankcija za odluku o necijepljenju

15554008495_f02c494966_z

* Razgovor s članom Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora Goranom Majetićem o pravnim i etičkim pitanjima vezanim uz obvezu cijepljenja, objavljen na portalu Klinfo.hr 1. lipnja 2015.: Cijepljenje djece: Trebaju li roditelji imati pravo na izbor?

Share this article

EmailEmail
PrintPrint